Tjuvgods eller att få en andra chans

– Jag är ju alltid kall om fötterna, jag har ju nervskador, svarar Curre när Micke frågar om hanska sätta upp värmen i bilen. Jag sitter i bak med Jonny och vi är påväg mot auktionshuset i Huvudsta där Curre ska få en Monet bild värderad. Det är långaköer på E4an när vi lämnar secondhandbutiken Tjuvgods i Årsta bakom oss. Uttråkad är jag inte. Både Jonny och Micke är landskap av tatueringar och jag undrar om några av dem kommer från tiden på kåken. Jag kommer på mig själv när jag stirrar på ett par Jesus händer som pryder Mickes nacke och känner mig lite som en nyfiken unge. Efter vår visit i förorten kör vi mot Söder, närmare bestämt mot Götgatan,där Jonny ska köpa beslag till en gammaldags byrå som Tjuvgods precis fått in. Under resans gång erbjuds historier som: ”Ser du den där restauranten? – Där har jag jobbat, sex timmar och jag kassan fick jag med mig” och ”Titta där brukar det ligga en tandläkare som kastade ut alla tänder i en container, vi plockade ur den och fick med oss en hel del guld”

Curre är ordförande på Tjuvgodssom är en ideell förening. Under sju år har Tjuvgods stött före detta kriminella och/eller missbrukare med arbetsträning. Denna organisation skiljer sig markant från andra välgörenhetsorganisationer, alla som arbetar för Curre, inkluderat Curre själv har använt droger. Redan första dagen förstår jag hur viktigt detta är. När Ann som sitter och syr i ett hörn inne i affären säger ”Detär ju så mycket folk som jag känner här, jag behöver inte vara någon annan, jag kan vara mig själv”. Solidaritet, gemenskap och struktur går som en röd tråd genom övervägande delen av åsikterna om Tjuvgods och varför dessa människor har sökt sig hit till Valla torg i Årsta. Själv har jag sökt mig hit av kanske  mer än en andledning.

Missbruk och droger omges fortfarande av tabun i Sverige och jag förstår det, människor är rädda. Jag trodde själv någongång i början av 90-talet att om jag rökte hash en gång så skulle det sluta med en spruta i armvecket. Detta hände inte och visst, det ligger i alkoholen och knarkets natur att det ena leder till det andra, men inte för alla. Jag har haft missbruk runt omkring mig hela mitt liv och arbetat i flera år med hemlösa i Skottland. Människor självmedicinerar runtom i hela världen och kämpar för att överleva. Jag vet egentligen inte riktigt vilket ord jag ska använda; knarkare, missbrukare, pundare? Ja, listan är lång och värderingarna  i de olika orden lika så. Straffen för narkotikabrott är hårda och stigmatiseringen ännu hårdare.

Jag vet det, jag växte upp med en moster som redan under tidigt 60-tal började ta amfetamin. Det var väl någon gång i tidiga tonåren som jag förstod att någonting var annorlunda med henne, att hon knarkade. Innan dess var hon bara min moster, den som jag skrattade, plockade svamp och brevväxlade med. Hon var inte bara en knarkare, hon var också en del av vår familj och hade också sin egen familj. Verksamheten på Valla torg avlägsnar på sätt och vis denna gräns, missbrukare eller icke missbrukare har inte någon betydelse här. Curre och gänget tar själva hand om affären och uppmuntrande ord och stödjande dialoger utbytes dagligen på Tjuvgods.  Kraften kommer inte utifrån utan inifrån med förståelse för både livsstil, kultur och droger.  Åtskilliga som jag talar med har självmedicinerat i flera år och har nu accepterats ADHD-medicin.

Curre berättar hetsigt om Nils Bejerot, som var en svensk psykiatriker och forskare. Bejerot kallades för den svenska narkotikapolitikens fader och införde nolltolerans mot narkotika. Det är här knark blir en rent politisk fråga om moral, hälsa och samhälle. Nu i April 2013 invigde Stockholm precis Sprutbytesprogrammet. Projektet har diskuterats i åratal och från och med i Maj kan personer som är över 20 år och injicerar narkotika, besöka paviljongen vid S:t Görans sjukhus för provtagningar och behandlingar. Den politiska strid som föregått detta program har pågått i över två decennier och Västmanland, Östergötland och Södermanland har valt att avstå från det. Det här är ingen moralfråga, här handlar det om jämlikhet och hälsa.  Jag och Curre pratar om hur absurd denna svenska idé faktiskt är.  Människor kommer att knarka tills de antingen slipper självmedicinera eller finner en helt ny riktning i livet. Jag tror knappast att det finns någon person som har avstått på grund av brist på rena sprutor och det som borde vara prioriterat är hälsa och trygghet. För alla.

Jag och Janne sitter och röker, han berättar om hur han fick lägga av med droger, för han klarade det inte längre. Han ser seriös ut och säger ”man får inte glömma att suget är så starkt” och gänget instämmer med ivriga nickanden, det flesta vet precis vad Janne talar om. Det pratas om ”helgpundare”, ensamhet och gemenskap. Janne blåser ut lite rök, lutar sig fram och lägger till ”Det här stället är en sammankomst för kamrater som också är drog fria. I och med att jag fick minADHD-medicin la jag av. Här känner jag en gemenskap och kamratskap. Människorsom lägger av med tjack känner sig väldigt ensamma och somliga tar lite, bara för att ha folk runt omkring sig.”

Visst har jag varit irriterad på min moster, när hon förlorade sin väska med tjack i Turkiet. Eller rädd när hon hade ett av sina vredesutbrott. Någonstans i denna röra avkänslor, politik och knark är jag övertygad om att människor har ett val, medvetet eller omedvetet. Oavsett vilken stig vi utforskar har vi rätten att behandlas som jämställda, utan att vare sig diskrimineras eller med förakt. Efter min sista dag på Tjuvgods sprang jag över Valla torg föratt ta tvärbanan mot Liljeholmen. När jag hoppat på tvärbanan och den sakta drog iväg från Årsta kände jag hur tårarna kom. Jag grät inte för att jag var ledsen, utan därför att jag jag hade känt av den där gemenskapen som Curre och Aldo hela tiden pratatde om. Det var en varm inlindande känsla som smög sig på och jag förstod att det var så det kändes att vara en i gänget.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s